Napelemes lámpatestek előnyei és hátrányai

A solar lámpatest előnyei

A lámpa fényének az elosztására, szűrésére vagy átalakítására használatos kelléket értjük lámpatest alatt. Tehát nem a fényforrás, hanem annak a burkolata, amibe beletartoznak a lámpa rögzítését, a mechanikai védelmét, valamint a hálózati csatlakoztatást elősegítő részek is. A kültéri lámpatestek esetében különösen fontos a strapabírás, ami a lámpatest minőségének a függvénye. Ellen kell állnia a különböző időjárási viszonyoknak, a pornak és a víznek is. Esetként házi kedvenceink is játszótársat láthatnak bennünk. Nem árt erre is felkészülni.

A napelemes lámpatest a kültéri lámpák egy új generációja, amelynek több előnye is van. Napközben a napelem a napenergiát villamos energiává alakítja és feltölti az akkumulátort, majd éjszaka az akkumulátorban tárolt energia segítségével a napelemes lámpa önműködően bekapcsol. Telepíthetjük a garázsbehajtóra, külső lépcsőház környékére, a bejárati-vagy kapuajtóhoz, de akár a teraszra is. Nincsenek korlátai. Energiatakarékos és környezetbarát fényforrások. Mivel nincsenek rajta a központi áramkörön, az energiafogyasztásuk és termelésük helyben történik. Ennek köszönhetően a háttérben sem terhelik a környezetet. Az okos készülékek kategóriájába esnek köszönhetően a beléjük épített szenzoroknak. A lámpatestben lévő szenzorok érzékeli az aktuális fényviszonyokat és csak akkor kapcsolnak be, ha az szükségessé válik. Teljesen automatizáltak, ami miatt roppant kényelmes kiegészítői az otthonoknak.

Az egyik talán legnagyobb előnyük az, hogy nem kell felásni az egész kertünket ezért, hogy lefektessük a vezetékeket. Ez különösen akkor probléma, ha utólag szeretnénk megújítani a kert kinézetét, vagy rájövünk, hogy új igényeink vannak.

A legtöbb solar lámpatest mozgásérzékelővel is el van látva, így csak akkor kapcsolnak be, ha a közelükben vagyunk. És attól sem kell tartanunk, hogy a lámpára szerelt napelem miatt ezek a fényforrások rondák lennének. Erre a gyártók külön hangsúlyt fektetnek, hiszen a magánházak és nyaralók esetében csak így lehetnek piacképesek. A modern technika és a kreatív dizájn minden igényt kielégít.

Környezetbarát lámpatest a formatervezés jegyében

 Igen népszerűek a lampionok. Főleg kávézók, éttermek, szórakozóhelyek ékei, de otthonunkban is legalább olyan jól tudnak mutatni, ráadásul a fejlődés már őket is elérte. A modern lampion megfelel minden fentebbi kitételnek, amellett, hogy rendkívüli hangulatot tud teremteni a teraszunkon és csak akkor működik, ha valóban szükséges. Megnyugtató, idilli környezetet teremtenek a tavaszi, nyári estéken. A beszerzésen kívül nem járnak semmilyen extra költséggel.

Ha a teraszunk fekvése ideális, akkor rengeteg természetes fény éri, ami jó szolgálatot tesz a hangulatvilágításban is. A napelemes lámpatestek ilyenkor kellően fel tudnak töltődni, és egész éjszaka biztosítani tudják a páratlan hangulatot. Ha tornácunk van, akkor gondolkodjunk álló lámpatestben. Emellett a piacon megtaláljuk a hordozható modelleket is, amelyeket tetszésünk és igényeink szerint pakolgathatunk. Érdemes szétnézni a webáruházakban – https://ledguru.hu/lampatestek-165 – hogy milyen kültéri lámpatesteket kínálnak. Egészen új a szolár házszámfény, amely jó szolgálatot tehet az új vendégek számára. De találunk még úgynevezett kőlámpákat is, melyek beleolvadnak a kertünkbe.

Dizájn megoldás a lámpatestek süllyesztése. Téglakövezésbe, kavicságyba vagy gyepszőnyegbe süllyesztve közlekedési fényként szolgálnak. Arról nem is beszélve, mennyire hangulatos tud lenni az így megvilágított kerti járda.

A solar lámpateste hátrányai

Természetesen ezeknek a lámpatesteknek hátárnyai is vannak. A fényerejük kisebb a hagyományos lámpákénál. Elsősorban irányított, spot fényként használhatók. A napelemes lámpa világítási időtartama függ az elhelyezéstől és az időjárási feltételektől. Tehát felhős időben lassabban töltődnek, ezért éjszaka rövidebb az üzemidejük. Árnyékos helyre sem szabad őket helyezni ugyanebből az okból. Az akkumulátoruk pedig rövidebb élettartamú, mint a LED világításoké, így egy idő után kénytelenek vagyunk kicserélni őket.

Amennyiben a lámpát közel helyezzük el másik éjszaka fényforráshoz, akkor az automatikusan kikapcsolhat, hiszen a ki-és bekapcsolás a fényerőtől függ.

Hogyan döntsük tehát a lámpatest kérdésben?

Mindenki a saját igényeinek megfelelően eltudja dönteni, hogy milyen kültéri lámpákat szeretne telepíteni. A környezetbarát megközelítés egyre inkább előtérbe kerül a házépítés, kerttervezés, lakberendezés terén, ezért a jövő mindenképpen ezekben rejlik. Folyamatos technológiai fejlődés alatt állnak a napelemes lámpatestek. Mostanra okos világításként beszélünk róluk, így idő kérdése, hogy a hátrányaikból is lefaragjanak. Az időtállóságuk a minőségük függvénye, a működésük pedig a körültekintő telepítéstől függ, amelyhez nincs szükség szakemberre. Azon kívül, hogy megspóroljuk ennek a költségét, a villanyszámlánkat sem terheljük. Egy esélyt mindenképpen megérdemel ez a technológia.