Hogyan válasszunk online szemüvegkeretet?

Szemüvegkeretek az online webáruházakban

Ma már gyakorlatilag bármit be tudunk szerezni az interneten keresztül. Műszaki cikkeket, szabadidős tevékenységekhez dolgokat, kiegészítőket. Vannak azonban körülményesebb dolgok is, mint a cipők, ruhaneműk vagy éppen szemüvegkeretek. Sokan nem szeretünk azonban optikába járni, esetleg a kényelmet preferáljuk jobban vagy éppen nincs is a közelben ilyen lehetőség, és így egy hosszas utazástól és több óra elvesztegetett időtől is meg tudjuk magunkat kímélni. Hogyan válasszunk hát online a szemüvegkeretek közül? Hiszen az optikában több tíz pár szemüveget próbálnánk fel, mégis tökéletes párt szeretnénk látatlanul is.

Megoldás a szemüvegkeret választásra – már a világhálón is

Két ötletem is van a fennálló problémára. Először is, ma már a népszerű fényképszerkesztő programokkal többfajta szemüveget is “magunkra próbálhatunk”, habár ez némi nehézséget okozhat. Egyrészt sokszor nem alkalmasak erre a webáruházak által feltett képek a szemüvegkeretekről, másrészt a társadalom igen nagy százaléka nem tartozik a technikai zsenik közé – én sem. A legtöbben a közösségi média és az egyszerű szövegszerkesztő programok használatán kívül nem sokat értünk az internethez. Így hát igazi bűvészmutatvány lenne a részünkről egyetlen szerkesztés létrehozása is.
Másik, már jobban kivitelezhető lehetőség az arcunk formájához választott szemüvegkeret. Persze, nem mindenki szeretne ez alapján szemüveget választani. Van, aki inkább egy bizonyos stílust követne, amelyet a magáénak érez, hiszen az arcformánk sokszor nem a trendi vagy a nekünk tetsző keretekhez vezethet – ugyanakkor az arany középút választása még mindig opcióként áll előttünk.
Az arcformánkat könnyedén megállapíthatjuk. Elég csupán a tükör elé állnunk, máris lehet elképzelésünk a dologról, ugyanakkor alapvetően csoportosítani is képesek vagyunk a formákat, így a továbbiakban ezzel fogok foglalkozni.

És hogy hol válasszunk szemüvegkeretet? Én az alábbi oldalt ajánlom: https://eoptika.hu/kategoriak/szemuvegkeretek.html. Itt széles választékban találhatunk mindegyik ajánlott fajta keretből, az oldal pedig megbízható és könnyedén átlátható, rögtön rendelni is tudunk majd.

Szemüvegkeret szögletes arcformára

Szögletes arcformánk akkor van, hogyha homlokunk széles, arccsontunk éles vonalú, állunk is szögletes. Az ilyen arc általában komolyságot és professzionalizmust sugall, gondoljunk csak Angelina Jolie-ra, akinek éppen ilyen az arctípusa. Ha ezeket a kemény, határozott vonásokat lágyítani szeretnénk, akkor a legjobb választás a kerek vagy ovális szemüvegkeretekben keresendő.

Szemüvegkeret kerek arcformára

Kereknek akkor hívjuk az arcot, hogyha az egyébként is széles homlok és arc mellé még az arc közepének szélessége is közel megegyezik annak a magasságával. Ha ezt szeretnénk finomítani vagy ellensúlyozni, akkor tudom ajánlani a szögletes kereteket. Egyszerű, igaz? Szögletes formához kerek szemüveg, kerek formához pedig éppen a szögletes passzol.

Szemüvegkeret ovális arcformára

Az ovális formával rendelkezők igazán szerencsésnek érezhetik magukat. Az arcuk leginkább egy tojáshoz hasonlít, amely talán az egyik legelőnyösebb változat. A hosszúkás arcúak is hasonlóan kényelmesen érezhetik magukat, számukra ugyanis gyakorlatilag a legnagyobb a választék, minden keret jól állhat nekik. Így igazán könnyű lesz olyan darabot találniuk, amely a “jól áll” és a “tetszik” halmazok metszetébe esik. Irigylésre méltó az ő szabadságuk e téren.

Szemüvegkeret szív alakú archoz

Róluk elmondhatjuk, hogy a homlokuk széles, míg az álluk élesnek tűnik emellett. Így tehát érdemes olyan keretet keresniük, amely ezt a vonást gyengíti. Érdekes, nem? A szemüvegekkel ellensúlyozhatjuk az arcformánk kevésbé előnyösnek vélt formáit, amit gyakorlatilag semmi mással nem tehetünk meg (na jó, talán a frizuránk is befolyásolhatja a dolgot).

Ezek a tanácsok azonban az arcunk úgymond “sztenderdizálására”, általánossá tételére szolgálnak. Így jobb ránézni az arcra, hiszen ahogy mi magunk is felpróbálunk egy-egy keretet, rögtön tudni fogjuk, mi az, ami tetszik saját magunkon, vagy éppen ellenkezőleg. Ha azonban nem szeretnénk az általánoshoz közelítő arcot, hanem éppen hogy büszkék vagyunk a kerek, ovális, szögletes vagy hosszúkás formánkra, nem kell ezeket a kereteket választanunk szükségszerűen. Én személy szerint a kerek arcúak táborát népszerűsítem, és ezt is szeretem. Mivel egyébként az ázsiai divat követője vagyok, ezért még ez is ahhoz vitt közelebb, hogy a szemüvegem kerek formájú legyen, hiába nem ezt ajánlotta számomra a köztudat. Éppen ezért olyan jó, hogy mi magunk tudunk választani az interneten – így nem befolyásol bennünket az optikus vagy a család, barátok tanácsa, akik velünk együtt nézik a szemüvegpróbát. A kerek szemüveg mostanában népszerű és aranyos látvány, így számomra éppen azt segít kifejezni, amit sugallani szeretnék a megjelenésemmel az emberek felé. Így hát a döntés mégis csak a mi kezünkben van, ne engedjünk a kéretlen tanácsoknak, olyan szemüvegkeretet válasszunk, amely igazán tetszik nekünk. Ha mégis bizonytalanok lennénk, itt egy kis segítség, egy másik megközelítés szerinti keretválasztáshoz: https://www.webbeteg.hu/cikkek/szem_betegsegei/2843/jo-szemuvegkeret. Sok sikert mindenkinek a válogatáshoz!