Minden allergia, ami kínoz

allergia_pic2

Hát én sem úsztam meg allergia nélkül

Mostanában sok közösségi oldalon osztunk meg arról videókat, képeket és sztorikat, hogy milyen mindennapi dolgok keserítik meg az életünket, vagy éppen trükköket és módszereket arról, hogy hogyan lehet tüneteket enyhíteni. Én nem vagyok nagy videó szerkesztő, és nem használom a közösségi oldalakat sem, mint alkotó, de kifejezetten szeretek blogokat olvasni, és gondoltam én is írok egyet, ha már ennyi allergia derült ki nálam az elmúlt időszakban. Talán nem csak én tudok az olvasóknak segíteni ilyen módon, de a kommentek között elfogadnék néhány jó tanácsot olyanoktól is, akik hasonló problémákkal küzdenek. 

Első allergia – penész

A penész allergia egy olyan dolog volt nálam, amire csak nagyon későn jöttem rá. Igazából az összes ilyen nálam, gyerekként csak egyet tapasztaltam, és azt hittem, azzal meg is vagyok. Azonban egyik télen a szobámban kellett teregetni, mert a karácsonyfa egy kicsit nagy lett az étkezőhöz, és végül a nappaliba tettük. Így viszont a nappali szárítója végül hozzám került, ami kellemetlen volt, mert sok helyet foglalt, és akárhogy is számolgattam, jobban elfért volna az étkezőben, de az esetleges vendégek miatt azt nem akarta senki. Szóval végül nálam voltak a száradó ruhák, ami mondjuk a torkomnak egy darabig nem tett rosszat, mert mindig horkolok, és emiatt reggelre elég brutális torokfájdalomra szoktam kelni. Viszont többet ártott, mint amennyit használt a dolog, és néhány hét alatt penészes lett több helyen is a szobám. 

Eleinte csak a szagra lettem figyelmes, nagyon büdös volt, romlott ételre gyanakodtam. A szekrények mögött viszont annyira nem vettem észre a dolgot, csak arra lettem figyelmes egy idő után, hogy a szagtól nem kapok rendesen levegőt, aludni sem tudtam igazán, és aztán megfordult a fejemben, hogy lehet a penészről van szó. Elmentem vele orvoshoz, a szobámat átnéztem, le kellett kezelni, ami miatt egy napig ott sem tudtam aludni, és még hetekig éreztem a szagot, de közben lehet, hogy csak a képzeletem játszott velem. Megfázásos tüneteim voltak, és nagyon fáradtnak éreztem magam, végül aztán megfelelő gyógyszeres kezeléssel sikerült megszabadulnom tőle. 

allergia_pic3

Első allergia az életemben – az akváriumok

Pontosabban az akváriumokban található különböző algafajták, amik kikerülnek a levegőbe, hogyha nincsen hetente tisztítva a víz. Gyerekként egy teljes nyáron át köhögtem elég komolyan, és a szüleim nem tudtak vele mit kezdeni. Arra gondoltak, hogy biztos csak egy megfázás utáni köhögés maradt meg, pedig visszanézve a régi családi videókat, bizony gyanakodhattak volna valami komolyabb gondra is, de nem akarok az az ember lenni, ami ilyesmiket ró fel a szüleinek, már úgyis mindegy. Végül elmentünk orvoshoz, aki megállapította az allergia meglétét, pontosabban ott történt ez meg, ahová ő küldött minket. A halaknak menniük kellett, és hamar leállhattam a gyógyszeres kezeléssel azután, hogy eltávolítottuk az allergén anyagot a lakásból. Egyben azt is megtudtuk, hogy allergiás vagyok a tenger gyümölcseire, úgyhogy mindig meg kell bizonyosodnom róla, hogy nem eszem olyan dolgot, ami akár nyomokban is tartalmaz ilyen élelmiszereket. Ezt sajnálom egyébként, minden ilyen étel nagyon finomnak tűnik, de én sajnos csak elképzelni tudom az ízüket. Nem baj, lehet, hogy jobb is, hogy csak a képzeletemre bízom magam, talán nem is olyan ízletesek, mint amilyennek tűnnek. 

A poratka allergia

A poratka allergia már felnőttként jött elő. Először költöztem távol a szüleimtől, úgyhogy a mi házunkban valószínűleg nem voltak poratkák. Az albérletemben azonban sajnos nem egy kellemetlenséget találtunk. Először én is azt hittem, hogy megfáztam, de aztán kiütéseim is lettek. Mivel a penészre volt gyógyszerem, így azt alkalmaztam, de nem igazán segített, meg nem is láttam penészt a házban. 

allergia_pic1

Úgyhogy, megint orvoshoz mentem, de most már kértem egy általános allergia tesztet is, hogy ne legyen több meglepetés az életemben, meg amúgy is, mi van, ha nem mindegyik érzékenységem ilyen baráti tünetekkel járó, hanem egyenesen halálos. Végül aztán rájöttek, hogy a poratka allergia a gond, és meg is kezdték a kezelést, ezúttal immunterápiára szorulok, és pár évig el is tart a dolog, úgyhogy ez nem ment olyan gyorsan, de a tünetek egyébként már néhány alkalom után javulni kezdtek. 

A poratkáktól is nagyrészt megszabadultunk, a kutya is kapott olyan rágótablettát, ami írtja ezeket az élőlényeket, és én is mindenféle vegyszert és módszert bevetettem, hogy megszabaduljak a kellemetlen vendégektől. Szerencsére működött is a dolog, de azért nem gondolom, hogy minden egyes kis atkától sikerült megszabadulnunk. 

Ami következtetést levontam a helyzetemből, hogy már sokkal korábban is elmehettem volna egy általános tesztet elvégeztetni, és akkor sokkal hamarabb, még a tünetek kialakulása előtt is kaphattam volna segítséget például a poratkák esetében, és már le is telhetett volna az immunterápia ideje. Azonban ismeri bizonyára mindenki azt a mondást, hogy jobb később, mint soha. Próbálom én is így látni a dolgot az allergia esetében.