Ezt is a hűtőkocsival oldom meg…

Hogyan üzemel a vállalkozás egy hűtőkocsi segítségével?

Egy hűtőkocsival számos feladatot meg lehet oldani, amikor az ember élelmiszert szeretne szállítani. Korábban próbálkoztam más megoldásokkal, amikor még csak elkezdtem az üzletet, akkor hűtőládákkal szállítottunk, azonban ahogy egyre gyarapodott a megrendelések száma, áttértünk a futárszolgálattal való szállíttatásra. Azonban egy idő után az sem volt többé gazdaságos, és ráálltunk a heti kétszeri saját járműves kiszállításra. Ez azonban nem saját hűtőkocsival történik, hanem a Határautónál béreljük a járművet. Hogy ez miért jó döntés? Erről szeretnék részletesebben is írni. 

hutokocsi_pic1

Mindig megfelelő nagyságú hűtőkocsi

Hogyha az embernek nem saját járműve van, hanem bérel egyet, akkor mindenképpen nagy előnyt jelent, hogy a méret tetszés szerint megváltoztatható. Ahogy azt olvashatta mindenki, egy egyre növekvő üzletről van szó, így amikor még elkezdtem az egész saját szállítást, akkor egy körülbelül feleakkora teherautóra volt szükségem, mint amekkorát most használok. Ezt saját járművel nem tudtam volna megoldani. Persze vehet az ember a sikerben reménykedve nagyobb darabot is, kérdéses persze, hogy anyagilag mennyire éri meg. Nem csak a vételár lehet egy ponton túl sok, de a nagyobb jármű nagyobb fenntartási költségekkel is jár, ráadásul felesleges az üzemanyag fogyasztása nagyobb térre, mint amekkorára ténylegesen szükség van. Ha pedig kisebbet vesz az ember, hamar mérgelődhet, hogyha nagyobb vevőköre lesz, és még több napig kell szállítani egyetlen járművel, miközben sokszor útba esnek megrendelők, így nem kell nagyobb raktérrel újra fordulni feleslegesen. 

Nem is beszélve a környezetkímélő voltáról annak, hogy mindig megfelelő nagyságú járművet tud az ember választani. Nincs felesleges üzemanyag-fogyasztás, úgyhogy az ember a jelenlegi lehetőségeihez képest mindent megtesz a környezet védelme érdekében. Már eleve a hűtőkocsi bérlés is egy jó megoldás ebből a szempontból. 

Hogyan bérlek hűtőkocsit?

Igazán egyszerű maga a folyamat. Amikor először mentem, akkor kötöttünk egy egyéni szerződést, hogy többször ne kelljen bemutatnom a cégkivonatot és egyéb céges papírokat, és már csak a sofőr is át tudja venni a hűtőkocsit, én nem kellettem hozzá máskor, csak az első alkalommal. A szerződésben lekötöttük fixen a heti két napos bérlést keddre és péntekre, a szokásos szállítási napokra az üzletekben, úgyhogy alkalmazkodni tudunk az ő beosztásukhoz is. Amikor nagyobb hűtőkocsira lett szükség, akkor változtattunk ezen, egyébként előtte egy modellt használtunk, ami erre a két napra fixen a miénk volt. Ilyen hosszabb szerződések nagy előnye tehát, hogy nem kell minden héten azon aggódni, hogy esetleg az embernek nem jut majd hűtőautó, amiből nagyobb mennyiséget nem tartanak a kölcsönző cégek. 

Maga a kölcsönzés tehát nem egy nehéz dolog, tényleg csak a papírmunkára kell figyelni, meg hogy a vezetőnek legyen egy több, mint két éves és megfelelő kategóriával rendelkező vezetői engedélye, de a szabályokat egyébként is könnyen meg lehet találni a honlapon, szóval azért érdemes átnézni őket, mivel könnyen változhatnak évről évre. 

hutokocsi_pic3

Mi mindent lehet szállítani a hűtőkocsival?

Nálunk az üzlet elsődlegesen savanyított tejtermékek előállításával foglalkozik, de mivel időnként szükség van a beszerzésnél is a járműre (amit ilyenkor szintén a heti a két napban oldunk meg, csak egy kicsit később), így már jártasabb vagyok más termékkel is. A tejtermékeket gyakran ízesítjük például különböző gyümölcsökkel. Ezek egy része kevésbé romlandó, de azért szükség van ilyenkor is a hűtésre, egy része viszont komoly szabályozás alá esik. Persze elsősorban nem a szabályok miatt szállítjuk hűtőkocsival ezeket sem, hanem mert minőségi, friss alapanyagokból készült élelmiszert szeretnénk előállítani. Tehát a legtöbb gyümölcsöt így kell szállítani, amit nem, azok inkább a szárított, aszalt termékek. Ugyanez igaz a zöldségek esetében is. Mi hústermékekkel nem foglalkozunk, de persze azok is csakis megfelelő hőmérsékleten szállíthatók. 

Ezért tartom jó ötletnek a hűtőkocsi bérlését

Kisebb bekezdésben akkor én össze is foglalnám, hogy miért tartom előnyösnek a hűtőkocsi kölcsönzését. Először is, számomra nagy előny volt, hogy nem kellett saját teherautóba fektetnem, ezzel a profitot kisebbítve, amire szüksége volt a vállalkozásnak a további működéshez, és persze az alkalmazottak bérét és a saját bevételemet is fedeznem kellett valamiből. Még ha egy jármű vásárlását meg is oldottam volna, a további költségek finanszírozására már nem tellett volna. A méret kiválasztásáról már írtam, én szeretek praktikusan dolgozni, és figyelni a környezetbarát lehetőségekre is. A praktikus megoldások közé tartozik az is, hogy a hűtőkocsi bérlési díjának egy részét vállalkozóként az ember vissza tudja igényelni, úgyhogy valójában kevesebbe kerül, mint amit látunk a honlapon, ennek érdemes lehet egy kicsit jobban is utána nézni. Ezzel a megoldással számomra egyszerűvé vált a szállítás, a vállalkozásom folyamatosan bővülni képes ennek a megoldásnak a segítségével.