Furgonnal az ország körül

furgon_pic3

A furgon valódi életérzés

Lágyan ropogó tűz, csillagos égbolt, vízesések, teljes zen és önmegvalósítás. Valami hasonló csendélettel találkozhatunk, ha végig görgetjük az influenszerek által teleposztolt fórumokat az interneten, ugyanis mostanában a hippi szerű látásmód – ruha, furgon, farmer, napszemcsi –  meglehetősen „menő”. Számomra a természet közelsége és az önmegvalósítás azonban mindig is egy nagyon fontos lételeme volt az életemnek. Már kiskoromban imádtam kirándulni a családommal és a szabad ég alatt alvás vagy épp sátorozás sem riasztott vissza semmitől sem.
Sőt, egy időben nagyon szerettem volna megtapasztalni, milyen is lenne vásárolni egy furgont, azt pedig teljesen átalakítani és neki vágni így a nagyvilágnak. Persze, szépen átalakítva a furgon belsejét. Az első lépés természetesen a furgon kiválasztása, majd annak átformálása és egy élhető belső tér kialakítása. A lépésekről, hasznos tanácsokról sok-sok furgonlakó számol be a Youtubeon. amiket még én is megtekintettem és azóta is többszörösen eljátszottam a gondolattal.

furgon_pic2

Miért akartam furgont?

De, végül nem vettem furgont, csupán csak béreltem a párommal egy kalandig, amiben körbe utaztuk Magyarországot. Mindig is vágytam egy hosszabb kirándulásra és annak a lehetőségére, hogy körbe utazzam Magyarországot a párommal. A túrázás és az utazás nagy szerelem az életemben, így kihagyhatatlannak tartottam azt, hogy megvalósítsam egy napon a Magyarországi körtúrás vágyaimat is. Erre pedig egy furgonban került sor.

Út gondolatban furgonig

Nagyon sokáig hezitáltam azzal kapcsolatban, hogyan is kezdhetném el megszervezni az utat, hogyan is kezdjem el a kedvesemmel összeírogatni azokat a helyeket, amiket érdemes lenne megtekinteni. Na meg a legfontosabb kérdés az volt mégiscsak, hogy milyen közlekedési eszközzel tegyük meg a túrát, hiszen hosszútávon egy autóban ülni a párom nem igazán szeretett volna, a kényelmetlenségekre panaszkodva.
Ekkor került szóba az, hogy kereshetnénk egy kisebb teherautót, amibe kényelmesebben elférünk hosszú távon a csomagjainkkal együtt, vagy ha úgy adódik, a zárt rakodófelületet ki is alakíthatjuk a kényelmesebb alvás érdekében, ha nem akarunk sátrazni vagy megszállni valahol. Ebbe a párom pedig bele is egyezett.
Itt kezdődtek az izgalmak a szervezés tekintetében!
A furgon, mellesleg egy olyan jármű, amit személyek és áruk szállítására használtnak és ez egy olyan zárt rakterű jármű, amely a személyautóknál nagyobb, a teherautóknál kisebb. Hátsó ajtóin vagy oldalsó gördülő ajtóján keresztül lehet rakodni.

furgon_pic1

Honnan lett furgon a nagy utazáshoz?

Mi egy autó kölcsönzőből választottuk ki a számunkra megfelelő furgont. Nekem korábban nem voltak tapasztalataim furgonokkal, de a páromnak a munkájából adódóan már akadt furgonokkal dolga és többször is vezetett már.
Tudta, mikor kiválasztotta a tökéletesnek ígérkező járművet, hogy milyet szeretne az utunkra választani. Én tökéletesen elégedett voltam a végső választással.
Számomra nagyon fontos az, hogy az út sose teljen csendben, még akkor is, ha esetleg nem beszélgetünk épp az utazás alatt. Odahaza pedig van egy nagyobb CD gyűjteményem, különböző előadók lemezeivel. A párommal rajongunk a nyolcvanas évek rock zenéiért, így utazás közben gyakran szoktunk hallhatni különböző előadókat, ezzel is felpörgetve kicsit az utat. Emiatt fontos volt nekem, hogy olyan furgont válasszon, amiben van Cds autórádió is.
A másik nagyon fontos szempont a választáskor a klíma volt. Szerencsétlenségemre utaztam már olyan járműben hosszútávon, ahol a két kezem összetettem volna, ha van klíma. Több órán át a meleg autóban, a nyári hőségben borzalmas élmény volt utazni, de szerencsére sikerült egy olyan furgon típust bérelnünk a hosszú utazásunkhoz, amiben volt lehetőség klímára is.
Emellett a furgonban biztosítva volt a tekerős ablak helyett elektromos ablak is a kényelem érdekében, ráadásul színezett ablaküveggel. A furgonban továbbá tempomat, térelválasztó, centrálzár, állítható kormány és szervókormány, valamit immobiliser is volt. 

furgon_pic3

Mit is tud ez a furgon?

A jármű mellesleg légzsákkal és ABS-el is fel volt szerelve. A ködlámpások és a tolatóradar szintén részese volt a furgonnak, amit a kedvesem választott. A furgon kölcsönzése után meg is kezdtük a kirándulást az ország körül.
Kellemesen tapasztaltam, hogy a hátsó rakodó térbe is kényelmesen el lehetett férni. Raktér űrtartalma ugyanis 3,6m³ volt. A kis Ford furgon fehér színű volt, amiben körbejártuk az országot. Meg kell mondjam, a tisztítása az utazásunk során sokszor okozott vicces pillanatokat, de ez csak közelebb vitt minket egymáshoz a kedvesemmel, aki mellesleg nagyon kényelmesen vezetett és végig jól érezte magát a furgonban, pedig körülbelül három héten át mást sem csináltunk, csak körbeutaztuk a kis Forddal az országot, de ez minden kilométert megért számunkra, hiszen felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk, hála a kis furgonnak és a benne töltött óráknak.
Szóval, egy furgon nagyon sok mindenre jó, a szállításon kívül is, ha az ember enged egy kicsit a kreativitásának.
Én bátran merem ajánlani azoknak, akik hosszú útra szeretnének menni és kicsit kipróbálni magukat, milyen érzés is egy furgonban tölteni három hetet vagy akár rövidebb időt is.