Mikor érdemes koronavírus tesztet csináltatni?

Mire jó a koronavírus teszt?

Természetesen nem feltételezem, hogy az olvasó ne tudná, mire jó egy koronavírus teszt. De általánosságban azért hasznos összefoglalni és beszélni róla, mert nem olyan egyszerű az. A különféle tesztek ugyanis különféle dolgokat mutatnak ki és ezek között van némi eltérés. Kezdjük ott, hogy bizonyos tesztek a vírus RNS-ét keresik, mások a vírus-specifikus antigéneket mutatják meg, de lehet általában véve az emberi szervezet által termelt antigéneket is vizsgálni.

A koronavírus teszt típusok között azon felül is találunk eltérést, hogy melyik mit vizsgál. Ez már egy kicsit szakmaibb, laikus szemmel két fontos tényezőt szűrhetünk le. Nem mindegy, ki végzi, mert ezek a vizsgálatok bonyolultabbak annál, semmint szakképzetlenül, otthon végezzük el őket – nem beszélve arról, hogy megfelelő felszerelése sincs senkinek a fiókban. Másfelől bizonyos vizsgálatok időzítése igencsak kényes és akár adhatnak fals pozitív vagy fals negatív eredményt is.

A koronavírus teszt típusok közül miért a PCR a legelterjedtebb?

Egyértelműen azért, mert ez a leggyorsabb és legérzékenyebb vizsgálati módszer, amit jelenleg ismerünk a vírus kimutatására. Ez a fajta koronavírus gyorsteszt a vírus örökítő anyagát, azaz RNS-ét mutatja ki, mégpedig polimeráz láncreakció segítségével- Ez angolul polymerase chain reaction névre hallgat, innen a PCR rövidítés. Sajnos elég nagy számú gyakorlat alapján jelenthetjük ki, hogy 2021-re ez a standard gold módszer, ha koronavírus tesztet szeretnénk végezni. Az eljárás igen érzékenyen mutatja ki a vírus jelenlétét, csaknem 100%-ban képes azonosítani a fertőzés meglétét. Az egyetlen hátránya az említett szaktudás és szakfelszerelés szükségessége. Megfelelő védőruha, eszközök és szaktudás szükséges már a mintavételhez is. Ezután pedig még ki is kell értékelni, laborban kimutatni az eredményt.

A PCR koronavírus teszt menete

A PCR teszt menete önmagában nem bonyolult. Ha tüneteink alapján gyanakszunk, vagy magánúton, vagy a háziorvosunk által elrendelt koronavírus teszt során először rövid tájékoztatást kapunk a tesztet végzőtől, hogy mire lesz szükség. Tényleg csak pár mondatban. A mintát az orr-, vagy szájgarat nyálkahártyájából vesznek mintát. Ez nem kellemes. Ám szükséges, és nem is kimondottan fájdalmas, ráadásul maga a mintavétel szinte egy szempillantás alatt kész. Már önmagában az több idő, amíg leülünk és az orrunkon át feljuttatják a megfelelő helyre a mintavevő eszközt. Nem kertelek, bizony feldugják az ember orrán át egészen az orrgaratig. De ez sajnos szükséges. Inkább így, mint a szánkon át, az sokkal rosszabbnak hangzik.

Ha a koronavírus teszt első lépése, azaz a mintavétel kész, akkor ezt a mintát eljuttatják a laborba. Itt történik az a láncreakció, amire a PCR név utal, ennek a reakciónak 24-26 órára van szüksége. Az idő leteltével már látszik, hogy a reakció végbement-e, kimutatható-e a vírus, vagy sem. Ez alapján pedig megkapjuk a koronavírus teszt eredményét is. Ez pedig relatíve gyors.

A Synlab koronavírus teszt

Háziorvosok nem minden esetben végeztetnek koronavírus tesztet, általában olyankor, amikor a tünetek már szinte teljes bizonyossággal utalnak a fertőzöttségre. Magánúton azonban semmi akadálya annak, hogy magunk kérjünk tesztelést. Egy PCR teszt ára közel húszezer Forint körül mozog, attól függően, hogy megelégszünk-e egy magyar nyelvű lelettel. Ha angolra szeretnénk lefordíttatni, az egy kicsivel drágább.

Tekintve az előírásokat, higiéniai feltételeket, a szaktudást, maguknak a felszereléseknek a fenntartását, a laborhasználatot, ez összességében nem egy hatalmas ár. Persze annyira nem is olcsó, hogy heti rendszerességgel akarjunk koronavírus tesztet csináltatni, de ez szerencsére nem is indokolt. Egy olyan magánúton történő vizsgálat, mint amilyet az említett Synlabnál is kérhetünk, pontosan ugyanúgy zajlik, mintha a háziorvos utalt volna be minket vizsgálatra.

Csináltass koronavírus tesztet vagy se?

Alapvetően jobb félni, mint megijedni. Józan paraszti ésszel élve az ember azért képes mérlegelni, hogy a tünetei valóban utalnak-e a koronára, és ha igen, mennyire egyértelműen? Az sajnos tagadhatatlan, hogy a vírus tünetei nem épp kizárólagosak. Hiszen szinte bármelyik betegség járhat lázzal, levertséggel, ha meg már légzési nehézségről és végtagfájdalomról van szó, akkor már minek teszteljünk? Márpedig ilyenkor is érdemes. Fontos a bizonyosság, hogy egyértelműen tudjuk, mi a helyzet. Ennek megfelelően dönthetünk saját karanténolásunkról.

Koronavírus tesztet sokszor olyankor is előírnak, ha a gyanú ugyan nem merült fel, de az illető munkaköre megkívánja a rendszeres tesztelést. Óvodai, iskolai dolgozók esetében ez például már most kötelező, és nem is minden alap nélkül. Hiszen ezekben munkakörökben óhatatlanul sok emberrel érintkeznek a tanárok, óvónők. Ha ne adj ég megfertőződnének, fontos a vírus mihamarabbi kimutatása, hogy azonnal karanténba vonulhassanak és minél kevesebb embert fertőzzenek meg.

Így hát ha a korlátozások ellenére szükséges gyakran sok emberrel kapcsolatba lépned, indokolt a szűrés. Ha a saját tüneteid utalnak a fertőzésre, semmiképpen se várj vele. Ha utazás előtt, vagy után vagy valamilyen okból, akkor is jó, ha biztosra mész. De ha csak tudni szeretnéd, annak sincs, semmi akadálya.