Teszteltük: Acana kutyatáp érzékeny kutyusoknak

Acana kutyatáp: miért kellett váltanunk?

Ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor nem volt célunk váltani. De hirtelen kialakult körülmények szükségessé tették, s így találtuk szembe magunkat az Acana kutyatáp branddel. Történt ugyanis, hogy a szüleim egész életükben azt vallották, hogy a kutyának jó az otthoni koszt. Külön főztek nekik a szüleim. Nyers libanyak, hatalmas cupákok, máj, a kutyák hangzatosnál hangzatosabb ételeket kaptak – néha még irigyeltem is őket.  A nagyszüleim és az ő nagyszüleik is így tartották a kutyákat, mert nem tellett nekik drága tápokra. És lássuk be, akkor még a kutyák is szívósabbak voltak. Ezért, amikor fajtiszta állatok kezdtek a házhoz kerülni, a rendszer valahogy már nem működött olyan jól.

A testvérem vette észre a változásokat. A kutya hasa folyamatosan ment, keveset evett és az előző nap elfogyasztott ételeket hányta ki. Természetesen azonnal állatorvos lett a dologból, aki hosszas kivizsgálás után arra az álláspontra jutott, hogy a kutyának érzékennyé vált a gyomra és nem tud bizonyos tápanyagokat úgy megemészteni, ahogy kellene neki. Innentől kezdve adott volt az újabb dilemma: melyik tápot kapja akkor, ha a házikoszt nem járható út többé?

Az állatorvos többet is ajánlott, amely kimondottan érzékeny „gyomrú” kutyáknak lett kitalálva. Mivel, ha tápot kapott, akkor is nedveset, nyűgös idők elő néztünk, de egyelőre az állatorvos azt javasolta, szárazat kapjon, amíg a folyamatok nem állnak helyre. Mindezt étvágyfokozóval egészítette ki. A választás végül – ahogy arra a cím is utal – az Acana kutyatápra esett.

A kutyánk szerencsére már rendesen eszik, a bélsár normális állagú és hányni sem hányt azóta az eset óta. Néhány kontroll után az állatorvos elengedte a kezünket és bízunk benne, hogy egy ideig nem kell újra meglátogatnunk. Mondanom se kell, az eset mindenkire a frászt hozta. Csak néhány hónapja történt, hogy (a kullancsriasztó ellenére!) lebetegedett a kutya, és órákon múlott a helyzet. Mivel nagytestű, csupaszőr ebről beszélünk, csak a testvérem alaposságának köszönhető, hogy meglett a tettes. Ott a levertség és sutaság volt az, amire felfigyeltünk először.

Acana kutyatáp: melyik vált be?

Az Acana kutyatáp többféle fajtában kapható. Van közöttük kölyköknek szánt, felnőtteknek való és az idős kutyák igényei szerint összeállított fajta is. Amikor kiválasztottuk, melyiket próbáljuk ki, a fő szempont az volt, hogy a leggyakoribb húsoknak valamilyen alternatíváját tartalmazza, ne legyen túl zsíros és tartalmazzon elegendő rostot. Az állatorvos is támogatta azt az ötletet, hogy kezdjünk könnyen emészthető hússal, így a halasat tettük a kosárba. Ebben a száraztápban helyi gazdaságokból vásárolt alapanyagot és helyben halászott haltalálható, amelyet a gyártó kizárólag megbízható forrásokból szerez be. Ha lehet hinni a marketing szövegnek, akkor ezek a tápok a tápok tájai. A gyártó pedig annyira biztos a dolgában, hogy még azt is hangsúlyozza, hogy a táp akár emberi fogyasztásra is alkalmas.

Mi ugyan ezzel a lehetőséggel nem éltünk, de a kutyának nagyon bejött. Említette, hogy ritkán kapott száraz tápot, így minket is meglepett a lelkesedése. Biztos hozzájárult az étvágyfokozó is az, de összeségében bevált, hiszen azóta is kapja.

Acana kutyatáp: nem lett székrekedése?

Tartottunk attól, hogy a hasmenés után székrekedéssel is szembe kell néznünk. Fordult már elő olyan, hogy hiába volt a kutyának kitéve egy hatalmas tál víz, a száraz táp után nehezen tudta elvégezni a dolgát. Többet között ezért sem szerették a szüleim ezeket az eledeleket. Szerencsére ilyen most nem fordult elő. Napról napra álltak helyre a dolgok, de azóta sincs panasz. Felépültünk.

Acana kutyatáp: ezért éri meg az árát!

A tapasztalatom az, hogy minden minőségi eledelnek megkérik az árát. Ez alól az Acana kutyatáp sem kivételt. Ár-érték arányban viszont mi bizalmat szavazunk neki. A magasabb ár jobb minőségű összetevőket és kevés töltelékanyagot jelent. A legtöbb olcsó táppal ellentétben, az Acana táp nem tartalmaz ilyeneket, így a kutyának kevesebb is elég belőle, mivel tényleg hasznos tápanyagokat tartalmaz és nem csak a gyomrát tölti ki. Ami történt velünk, az megtörténhetett volna azért is, mert a párszáz forintos konzervet adjuk neki. Azokban is rengeteg olyan anyag, s térfogatnövelő zsír van, amire egy kutyának normál esetben semmi szüksége. Azért is döntöttem a történetünk megosztása mellett, hogy másnak is lehetősége legyen tanulnia belőle, mert sajnos az ár nagyon nagy. Sokat segít, ha alaposan elolvassuk az eledel csomagolásán feltüntetett összetevőket, és egyeztetünk az állatorvossal a kutya tápanyagszükségleteit illetően. Az Acana csak egy a jó választások közül. A végső döntést úgyis kedvencünk hozza meg.