Felszerelések a fotóstúdióban

A fotóstúdiókról általában

A fotóstúdió az egyik legjobb hely, ahol a képeinket készíthetjük. A felszerelése egy része adott, más része bővíthető, mégis sokszor hallom nem csak az internet, de a barátaim körében is azt a véleményt, hogy a fotóstúdió bérlése csupán pénzkidobás. Azonban az én véleményem ennél nem is lehetne különbözőbb. Szerintük egyszerűbb egy otthoni stúdiót berendezni, szerintem az lenne az igazán nagy baklövés. De mi is kell egy fotóstúdió felépítéséhez és mennyibe is kerülni egy ilyen létrehozása? Máris kiderül.

A fotóstúdió berendezése

Először is, hogyha az ember a saját otthonába szeretne fotóstúdió sarkot varázsolni, annak hely kell. Ez nem olyan dolog, ami egyik napról a másikra képes az ember megépíteni. Ezért pedig a folyamatos fel-és leszerelése sem lenne könnyedén megoldható. Állandó szobára van tehát szükség ehhez, amely elegendő helyet biztosít mind a kép elkészítőjének, mind annak a tárgynak vagy személynek, akiről éppen a képek készülnek. Aztán ezután következnek még csak azok a dolgok, amiket mindenképpen be kell szereznünk. Persze a fotós legfontosabb felszerelése maga a fényképezőgép, amely legtöbbször egy pillanatra sem hagyja el a kezét. Mi úgy élünk, hogy szinte a szemünkhöz van tapadva a lencse, és szinte minden pillanatot bánunk, amit nem sikerült végleg megörökítenünk. Azonban egyetlen fényképezőgép nem elég, hogyha az ember nem természetfotós akar lenni, hanem valami más területen szeretne elhelyezkedni. Rengeteg magazinnak, újságnak, oldalnak van szüksége képekre. Csináltál egy weboldalt? Csodás, akkor legyen egy kép a fejléc rólad és a szerszámaidról, mert így tudni fogják, hogy megbízható vagy, és igényes a megjelenésre, hiszen még képet is raktál ki magadról. Egyébként minden vállalkozásnak jót tesz, hogyha a mögötte álló személy nem csak az árnyékban csinálja a dolgokat, hanem meg is osztja a világgal, hogyan néz ki. Hogyha egy szolgáltatáshoz arcot is kapcsolunk, az sokkal jobb üzlet, az emberek nagyobb bizalommal fordulnak hozzánk. Szerintem erre nagyon sokan rá is jöttek maguktól (vagy kitanulták magukat a marketingpiacon), ezért egyre több megkeresésünk van magáncégektől is. Az ilyen képeket nem érdemes otthon vagy a munkahelyen elkészíteni, hiszen egy jól sikerült kép jobb üzletet is jelent, próbáljuk mindenkinek a legjobb arcát kihozni, és persze az sem árt soha, ha néhány évvel fiatalabbnak néz ki az ember a jó fénynek köszönhetően. Ehhez pedig komoly felszerelésekre is szükség van.

Mi van egy fotóstúdióban?

A világítás a fotóstúdió:ban ahogy már említettem, szinte minden a világításon múlik. Ezt több lámpával tesszük lehetővé egy fotózáson, minden apró árnyékot és fénysugarat a megfelelő pontra irányítunk, hogy igazán ütős kép készülhessen. A jó beállításhoz persze egy jó póz sem árt, azonban az is csak a látvány, a fény játéka: mi kerül háttérbe, mi a közönség színe elé. Sok-sok idő tanulással lehet csak olyan képeket készíteni, ami igazán tökéletes fénybeállítással bír, azonban határozottan megéri a fáradozást a végeredmény. A fényt nem csak lámpákkal, de tükröződéssel is érjük el, ezért a fényvisszaverő és a fényt elnyelő kellékek mind fontos elemei egy fotóstúdiónak.

A háttér a fotóstúdióban: a háttér nagyon fontos egy kép elkészítésénél. Amikor fotóstúdióban vagyunk, dolgozhatunk vászon háttérrel és olyannal is, ami valamilyen különlegességgel bír. Ilyen például a greenbox technika, amivel csodás animált háttereket lehet varázsolni, azonban a legtöbbször valamilyen egyszerű és vagy egyszínű hátteret választunk a képek elkészítéséhez. Legyen szó divatfotózásról vagy valamilyen különleges alkalomról, egy ilyen plain háttér nem lehet rossz döntés. Így a fotózott alany kiemelkedik a háttértől, a figyelem azon a helyen összpontosul, így el is értük tulajdonképpen, ami az egész képkészítés lényege lett volna. Igazából, gondoljunk csak bele, a képek, amiket ismerünk, milyen háttérrel készültek? Ugye nem is nagyon emlékszünk ezekre, kivéve, hogyha valamilyen különleges helyszínen készültek. Azonban, hogyha nem a hátteret szeretnénk kiemelni, hanem a fotózás alanyát, akkor egyszerűbb, hogyha egy vászon előtt készíti az ember a képet.

Technika a fotóstúdióban: egy stúdióban elengedhetetlen a megfelelő elektronikai háttér megléte. Egyszerre több lámpának kell égnie, miközben a fényképezőgépünk is könnyedén lemerülhet. Mivel a mai technikában már egy számítógép és egy fényképezőgép könnyedén összekapcsolható, ezért egy laptop szinte minden fotókészítési munkálatnak elengedhetetlen darabjai, ahol rögtön a készítés után már meg is jelenik az elkészült képek valamennyije. Mivel manapság a munka egy része, a szerkesztés már itt folyik, ezért ez sem elhanyagolható, hiszen így a szerkesztési munkálatok egy részét akár már helyben is el lehet végezni.

Milyen is lenne tehát mindezt magunknak beszerezni? A legfontosabb dolgok is csak milliós költséget hoznának össze, nem is beszélve a számos apróságról. Elemekről, áramszámláról, és sok egyéb kiadásról, ami aprónak tűnhet talán, de összeadva igen sok pénzt tesznek ki. Ezért én a fotóstúdió bérlésre szavazok. Éljen a kényelem és a költséghatékony munka.