KATA, avagy miért válasszuk ezt az adózási formát?

A KATA-ról általánosságban

Alapvetően én abszolút nem értettem a különböző adózási formák világához egészen addig, míg bele nem voltam kényszerítve abba a helyzetbe, hogy meg kellett, hogy értsem azt, hogy melyik opció mit takar, és mi lenne a legkedvezőbb eshetőség az adózási formák közül. Miután a párom kisvállalkozó valamelyest tudom, hogy a kisvállalkozók számára az egyik legkedvezőbb ajánlat a KATA mivel nem kizárólagos. Úgy gondolom, hogy többek között azért is abszolút ajánlott az adott adózási forma mellett dönteni, mivel számos más típusú adót is kiválthatunk, mint például a vállalkozói személyi jövedelemadót, a vállalkozói osztalékalap utáni adót, a társasági adót, a személyi jövedelemadót, az egyéni járulékok és az egészségügyi hozzájárulás után járó adót, továbbá a szociális hozzájárulás adót, illetve a szakképzési hozzájárulást is. Ezen felül fontosnak tartom megemlíteni, hogy amennyiben KATA adózáson alapuló vállalkozást indítunk, akkor a tételes adó mellett még iparűzési adót is kötelességünk fizetni. Ezen a kategórián maradva pedig három lehetőség alapján lehet választani, ami alapján az évi fizetendő adó a következőképpen alakul. KATA adózás esetén évente fizetendő adó 350. 000 forint illetve főállású adózó esetében 650.000 Ft. így alanyi adómentes adózás esetén évi mindössze 8 millió forintos bevételig nem szükséges más adózási forma. Ellenben abban az esetben, ha esetlegesen túllépjük a 8 millió forintos bevételt, akkor már máris felmerül az ÁFA fizetés is és így automatikusan ÁFA körösé válik a KATÁs vállalkozás is. A KATÁs adózási forma összeghatára évi 12.000.000 forintos árbevételben van meghatározva, az adott összeg túllépésének az esetén pedig 40%os adót szükséges fizetniük büntetés gyanánt.

A KATA adózás feltételei

A KATA adózás egyik legalapvetőbb feltétele, hogy aki igényelni szeretné, ezt az alternatívát annak bizonyítania kell, hogy nem áll munkaviszonyba semmilyen más jellegű céggel, vállalkozással tehát nem rendelkezik semmiféle munkaviszonnyal. Továbbá minden KATÁS-nak kötelező minden létező bevételéről illetve kiadásáról kategorikusan egészen részletekbe menően számlát vezetni és kiállítani, hiszen amennyiben ezt nem teszi bűncselekményt követ el, melynek büntetése a komoly pénzbírságról terjedően, akár még komoly szabadságvesztéssel is járhat. Ezenfelül szintén számos feltétele van a KATA adózás választásának, melynek nagyon részletesen utána lehet nézni a NAV weboldalán, illetve egyéb kifejezetten KATA adózásra szakosodott weboldalakon, melyeken akár még komoly oktató videókat is lehet látni. Az ilyen jellegű feltételek közé tartozik példának okáért, hogy a KATA vállalkozónak bizonyítania kell, hogy a naptári évi bevételének legalább 50%-át nem olyan személytől szerezte, akitől az adott évben 1 millió forintot meghaladó bevételre tett szert. Vagy az is, hogy a KATA vállalkozónak szintén bizonyítania kell, a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem attól a megbízótól kapta, akiktől 1 millió forintot meghaladó bevételre szert tett és még ezenfelül is hosszan sorolhatnám, hogy milyen jellegű szabályok vonatkoznak erre, de mindenképpen ajánlom, hogy aki ebben az adózási formában gondolkodik, hosszútávon az nézzen ennek alaposan utána. Erre nyújt kiváló és egyszerű lehetőséget a https://katasleszek.hu/ weboldal, ahol egyszerű tanfolyamokban sajátíthatjuk el lépésről lépésre, mit is kell tudni.

A KATA adómentességről általánosságban

Érdemesnektartottam még megemlíteni, hogy a jelenlegi COVID járvány miatt sajnos sokan kerültek olyan helyzetbe (főleg kisvállalkozók), hogy képtelenek tovább fizetni a KATÁT. Ebben az esetben van lehetőség a KATA megszüntetésére illetve a KATA adómentességre is.  Az első ilyen eshetőség a táppénz, a baleseti táppénz, a terhességi illetve a gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban illetve támogatásban részesülő személy, aki adómentességet élvez. Továbbá az önkéntesen bevonult katonai szolgálatot teljesítő katona. Illetve a már említett KATA szüneteltetése esetében és végül nem utolsó sorban azok az ügyvédek, szabadalmi ügyvivők, közjegyzők, akik a vállalkozói tevékenységüket szüneteltetik mind mentesek a KATA adózás alól, legalábbis ideiglenesen.

Véleményem szerint, a KATA adózás választása az egyik legjobb lehetőség azon kis illetve közép vállalkozók számára, akik esetleg éppen ebben az időszakban kezdték el a vállalkozásukat, vagy csak szimplán nem kívánnak nagyobb vállalkozást indítani és abszolúte nem is gondolkoznak azon, hogy a már meglévő vállalkozásukat esetlegesen kibővítsék. Ebben az esetben ténylegesen a legjobb választás a KATA.