Törülközőszárító radiátor – a kis téli lakások megmentője

Törülközőszárító-radiátor-pic1

Megmentőnk, a törülközőszárító radiátor

Tudni kell, hogy mi egy konyha-étkező-előtér részből, egy hálószobából és egy gardrób-folyosó, fürdőből állunk. Az is fontos részlet lesz a későbbiekben, hogy a konyha-étkezőben nem ér el mindenhová a padlófűtés. Így, amikor ősszel átrendeztük kicsit, hogy legyen helye egy nagyobb növénynek és egy borosállványnak, még nem sejtettem, hogy ennek az lesz az ára, hogy háromnapig fognak száradni a ruhák. Ez különösen a véges zokni és fehérneműkészletünk miatt kellemetlen időről-időre. Illetve kellemetlen lenne, ha nem lenne a fürdőben egy négy osztású törülközőszárító radiátor. Anélkül nagyon nagy pácban lennénk.

Az átrendezés miatt a szárító átkerült az egyik külső fal mellé, ami mentén már nincsenek fűtőszállak, így, amikor az amúgy is nagy mennyiségű vizes ruha rákerül, van, hogy hét végére száradnak meg az utolsó darabok. És ezzel sajnos ott sok minden nem tudunk kezdeni, mert pont azért került át oda, mert máshová nem tudtuk már tenni. A fontos vagy nagyon nehezen száradó ruhadarabok így külön, a törülközőszárító radiátoron végzik.

Amikor a törülközőszárító radiátor témába került, én egy feladatot szántam igazából neki: legyen nagyon jó meleg a fürdőszobában. Nem tűnt fontosnak, hogy egyébként mennyi más funkciót el tud látni. Azóta pl. rájöttem, hogy milyen jó érzés meleg törülközőbe csavarni magam, miután kiszállok a kádból, s utána a meleg pizsamába bújni, amit szintén a törülközőszárítón tárolok, amikor használaton kívül van. Pont emiatt. Mert imádom, hogy meleg, mikor felveszem.

Törülközőszárító-radiátor-pic3

Minden fürdőbe kell egy törülközőszárító radiátor

A szüleim a nálunk hasonlóhoz kialakult vészhelyzeteket szárítógéppel oldják meg. De, a mi 38 nm2-es lakásunkhoz képest az ő 270nm2-es + pincés házuk egy palota, így van lehetőség befoltozni a teret. Mi még a mosógépet is számológéppel kalkuláltuk be a helyére. Nem a szárító az egyetlen, amiről le kellett mondanunk, addig, amíg el nem készül a házunk. A mosogatógép is egy olyan berendezés, ami iszonyúan hiányzik az életünkből. Ezek tudatában a törülközőszárító radiátor a mi megmentőnk. A komfortunk hőse. El se tudom képzelni, hogy milyen lenne enélkül az otthonunk – és nem is akarom.

Nem nagy beruházás, ha az összköltségeket nézzük, mégis nagyon hasznos és nagyon kellemes, ha van. Ráadásul a mi fürdőnket egymagában befűti, pedig sose vesszünk fel citromsárga fokozaton felülre.

Elektromos törülközőszárító radiátor

Igen, ez egyébként elektromos készülék, de ami meglepő, hogy nincs lényeges különbség a téli és a nyári villanyszámlánk között, pedig idén csak október közepén kezdtük el be-bekapcsolni, és november közepe óta megy folyamatosan alacsony fokozaton. De már két éve lakunk ott, tehát van tapasztalat a hátunk mögött. 

Az elektromos törülközőszárító radiátor nálunk abszolút kedvenc. Mivel elektromos, ezért a fűtésrendszertől független. Nálunk mondjuk ennek nincs jelentősége, mert minden az, de egy központi fűtéses házban problémás lehet kivárni, amíg aktiválják a rendszert. Az elektromos készülékeknél nem kell másokra várni, mert akkor kapcsoljuk be őket, amikor szükségét érezzünk. Ezért történhetett az, hogy sokáig csak fürdés előtt nyomtunk rá a gombra, s így nem fogyasztott felesleges energiát, nem melegítette feleslegesen a levegőt. Októberben még a benti szárítással se volt problémánk, sőt, sokszor olyan jó idő volt még, hogy kitettük a ruhákat. A válság november második felében ütött be. Tavaly ezzel nem kellett megküzdenünk, mert akkor még a szárító a régi helyén volt, ahol a padlófűtés kisegítette. Ha nem lenne a törülközőszárító radiátorunk, akkor most hordhatnám át anyukámnak a ruháinkat, hogy dobja be a szárítóba. Hiába laknak közel hozzánk, ez a macera nem fér bele az életünkbe. Sokszor mi magunk se férünk bele.

Törülközőszárító-radiátor-pic2

Luxus a törülközőszárító radiátor?

Szerintünk nem az. Nagyon sokféle készülék kapható, nagyon eltérő árakon és teljesítményben. Túlzás nélkül mondhatom, hogy a miénk egy alsó-középkategóriás automata kávéfőző áráért lett beszerezve. A teljesítménye még nagyobb is, mint, amire szükségünk van, de mivel nagyon jól szabályozható, ezért nem fizetünk rá.