Az építőipari könyvek sokoldalúságáról

Mik azok az építőipari könyvek?

Hát nem gyakran szerepel külön kategóriaként egyik nagy könyvláncolat több emeletes üzletében sem, hogy építőipari könyvek közvetlenül az ifjúsági, gasztronómia és a „második féláron” kategóriák közt. Viszont azok számára, akiknek dolguk van ebben az iparban, kiemelkedően fontos lehet, amit az építőipari könyvek lapjain találunk. Igazából a név elég beszédes, értelemszerűen az építőipar rejtelmeibe kapunk itt betekintést, de ha ezen túlmenően akarunk belegondolni, azért már kevésbé magától értetődő a dolog. Mit is mondhat el egy könyv, amit a kőműves már ne tudna, vagy az építésznek ne tanítottak volna meg az egyetemen?

Igen sokat. Ugyanis az építőipar nem ott kezdődik, hogy essünk neki a háznak. Rengeteg előkészület, megbeszélés, elszámolás kell hozzá, külön projektmenedzsment ez, és nem csak abból áll, hogy káromkodva téglákat pakolunk egymásra egy skicc alapján. Hozzátenném az építés magas sem „csak” ennyi, de annak a munkának a nehézségeit és vetületeit talán az én leírásom nélkül is át tudja érezni az olvasó. Mi mindent tudhatunk meg tehát az építőipari könyvekből és kiknek hasznos ez?

Az építőipari könyvek mit tudnak?

Hát nem csak az asztalt lába alá valók. Kezdjük ott, hogy már azelőtt, hogy először kezébe venné valaki az ásót, kell, hogy legyen ásó. Kell egy kijelölt munkaterület, alapanyag, munkaeszköz. Ezeket be kell rendelni, ki kell fizetni, fel kell bérelni. Ha mi egy építőipari vállalkozást viszünk, akkor nyilván árajánlatot kell adnunk, mielőtt felkérnek minket a munkára. Na, most lehet persze excel táblázatban is kiszámolni, hogy mi mennyi hány méter, az excel tábla nagyon sok mindenre képes. De kevesen értenek hozzá olyan mértékben, hogy teljességében ki tudnák aknázni a benne rejlő lehetőségeket, ellenben az építőipari könyvek elárulhatják egyes programok hogyan látják el ugyanezt a funkciót kifejezetten felhasználóbarát módon. Az ilyen programok igencsak hasznosak, ugyanis ha egy valami változik, nem kell nekünk semmit se újrakalkulálni, megteszi a rendszer magától. Már eleve szépek a kimutatások, odatehetjük a megrendelő elé és nem kell érte szégyenkeznünk. Illetve ha egy ütemtervet akarunk látni, csak rá kell pillantanunk a megfelelő riportra és voálá! Az építőipari könyvek többek között az ilyen programokhoz tudnak kapcsolódni és egy-egy frissítéssel új kiadás érkezik, hogy naprakészen tartsa a felhasználót.

A programok mellett persze vannak olyan örökzöld területek, amiben az építőipari könyvek továbbra is segíteni tudnak. Hiszen attól, hogy van egy csinos programunk, még nem fogjuk érteni a számokat. A költségvetés készítéshez nagyon is értenie kell annak, aki építkezésekkel foglalkozik, de, mint emlegettem, a projektmenedzsment is egy lényeges része az egésznek. Hiszen itt számos munkafolyamat egymásra épül, és nem csak az embereket kell menedzselnünk, hanem az eszközöket és az alapanyagokat is. Hiába van ott a burkoló, ha nem jött meg a járólap időben és hiába áll tettrekészen a teljes kőműves brigád, ha nincs betonkeverő. Az építőipari könyvek ezekbe a készségekbe is adnak egy általános betekintést.

Honnan lehet építőipari könyveket beszerezni?

Mivel egy olyan műfajról beszélünk, ami ugyan szükséges, de egy viszonylag specifikus réteget érint, ezért ne is keressük felkapott irodalmi kávézók könyvespolcain az építőipari könyvek köteteit. Építőipari honlapok, cégek oldalain, mint a https://www.terc.hu/konyvek valószínűbb, hogy találkozunk velük, és az online rendelés önmagában is sokkal kényelmesebb módszer, mint magunk besétálni az üzletbe. Persze, ha csak ismerkedni szeretnénk a tartalommal, egy-egy szakboltban fizikailag is fellelhetjük az építőipari könyveket, bár nem teljesen biztos, hogy a legfrissebb kiadást.

Kinek hasznosak az építőipari könyvek?

A fentiekből következik, hogy az építőipari könyvek nem az építésznek, vagy a kőművesnek fontos – kivéve persze, ha más minőségben is köze van a projekthez – hanem azokhoz, akik az egésznek a szervezésével vannak elfoglalva. Ahol már komplett vállalkozás épül az építőiparra, ott bizony a sok projekt közt eligazodni is értő embert kíván és egy bizonyos mennyiség felett egy külön erre dedikált embert. Nevezzük projekt menedzsernek, bár valószínű, hogy középvállalkozásoknál egyéb adminisztratív teendőket is rásóznak. Mindenesetre az építőipari könyvek az ő munkáját teszik egyszerűbbé és ezáltal az egész munkafolyamatot flottabbá.

Érdemes elgondolkodni azon, hogy digitális formában rendeljük meg az építőipari könyveket. A projektmenedzsmenttel, költségvetés készítéssel összefüggő fejezetek ugyanis olyan készségeket fejlesztenek, amikre frissen belecsöppenő kollegáknak van szüksége. Aki már évek óta űzi ezt az ipart, annak valószínűleg inkább a jogszabályok nyújtanak majd újdonságot és nem a módszertan. Ellenben a szoftver frissítések számukra is szükséges információk, amiket az építőipari könyvek bocsátanak rendelkezésükre. A digitális verzió gyakran olcsóbb egy fokkal, de legalábbis környezetkímélőbb megoldás, és történetesen, ha nagyon muszáj nyomtatnunk, elegendő csak azt a részt, amire ténylegesen szükségünk is van.